Képgalériám

   Több, mint 2500 fotóval.

    riczugabi.fotoalbum.hu

      Legfrissebb galéria:         

          Budapest 2014

Facebook

Kövesd a blogom Facebook oldalát! Itt leghamarabb értesülhetsz a friss posztokról és olvashatod az általam fontosnak vélt híreket a közlekedés világából.

Címkék

2012.04.03. 23:05 riczugabi

3 éves teszten a Volvo hybrid járműve Miskolcon.

Na, de kezdjük a történetet az elejéről. Minap sétáltam az MVK telephelye mellett gyanútlanul. Éppen az egyesületünk klubhelységébe siettem, amikor a kapun bepillantva egy zöld Volvo-t láttam meg. Mire haza értem, már több helyen meg volt írva, miszerint 3 éves tesztre jön Miskolcra. Egyébként nyáron már volt szerencsém Budapesten kipróbálni egy megszólalásig hasonló járművet 8-ason.

Aki már tud a tesztről gondolom már unalomig olvasta a hybridek mibenlétét, de azért egy rövid összefoglaló nagyvonalakban: a járműben helyet kapott egy dízel és egy villanymotor is, ezek közösen felelősek a busz meghajtásában. Álló helyzetben a dízel motor leáll, ezt követően akkor lép működésbe, amikor a villanymotor a megfelelő sebességre (17 km/h) gyorsította a járművet. Így tehát a villanymotor akkor veszi át a dízel szerepét, amikor az a legnagyobb üzemanyag fogyasztást produkálná. Ennek köszönhető az emlegetett 30-40%-os üzemanyag spórolás, egy hagyományos meghajtású buszhoz képest.

Ma, azaz április 3-án forgalomba is állt sikeresen 3A-son, ami jellemzően síkvidéki járat, két emelkedőt, két felüljáró jelent, de a napokban közlekedni, fog 11-esen, 29-esen, ahol majd biztosan meg fog mutatkozni ezen buszok előnye.


Szerény véleményem szerint a hibrid buszok nem lesznek meghatározók a közeljövőben még, leszámítva talán 1-2 tehetősebb országot. Egy ilyen jármű beszerzési költsége jóval magasabb, egy hagyományos társáénál és nem biztos, hogy ez a többlet megtérül az élettartama alatt az üzemanyag spórolással. Ebbe azonban még beleszólhat a technika előrehaladása.

Utolsó kép egy kicsit a témától elütő. Miskolcon a "menetrend folyamatosan az utazási igényekhez való igazításai" miatt egyre kevesebb 200-as Ikarus közlekedik, ezért lehetőség szerint fotózom őket, ha a helyzet úgy adódik.


Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés volvo busz miskolc mvk


A bejegyzés trackback címe:

https://riczugabi.blog.hu/api/trackback/id/tr64362300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása